Lux în sărăcie?!

Corupţia este procesul prin care are loc redistribuirea abuzivă a avuției publice în favoarea unui grup restrâns de indivizi. Așadar, cei care întreprind acte de corupției primesc beneficii doar din cauza faptului că marea majorității societății pierde.

Cea mai periculoasă formă de corupție este corupția mare, care se manifestă în special prin următoarele:

  1. delapidări majore din bugetul de stat
  2. spălare de bani
  3. capturarea instituțiilor statului de interese înguste/oligarhice.

Există un consens global cu privire la efectele negative ale corupției. Organizațiile internaționale ca FMI, Banca Mondială și OCDE arată clar că corupția slăbește economia și generează sărăcie.

Dumitru Budianschi

Corupția mare afectează capacitatea țării de a se organiza, iar corupția politică erodează însuși fundamentul societății

Întrebări și răspunsuri

Care sunt costurile corupției?

Costurile corupției în Republica  Moldova sunt colosale. Pierderile anuale aduse Republicii Moldova de pe urma actelor de corupție pot ajunge la 13% din Produsul Intern Brut sau peste 17,7 miliarde lei pentru anul 2016. Cu alte cuvinte, fiecare cetățean pierde 800 Euro anual  din cauza corupției, bani care s-ar fi putut regăsi în drumuri, spitale sau școli. Dacă corupția nu ar fi fost atât de mare, fiecare pensionar ar fi putut primi o pensie dublă sau s-ar putea întreține și repara timp de un an toate drumurile din Moldova.

Ce poate face statul pentru a schimba situația?

Experții recomandă mai multe acțiuni care pot fi întreprinse de stat pentru a lupta împotriva corupției mari:

  • Creșterea transparenței partidelor politice și instituțiilor publice.
  • Independența deplină a instituțiilor anticorupție (Procuratura, Centrul Național Anticorupție, Comisia Națională pentru Integritate și sistemul judecătoresc).
  • Micșorarea prezenţei și intervenţiei statului în societate.
  • Salarii mai mari pentru angajații din sectorul public.
  • Sporirea responsabilităţii și pedepselor pentru actele de corupţie, inclusiv cu interzicerea ocupării posturilor în sectorul public pentru totdeauna.
  • Dezvoltarea și susţinerea democraţiei, spiritului civic, a practicilor de transparenţă și de participare a cetăţenilor, comunităţilor, asociaţiilor în viaţa publică a statului.
Ce poți face tu pentru a schimba situația?

Principalii interesați de oprirea corupției mari ar trebui să fie marea majoritate a populației. Există trei lucruri importante pe care ar putea să le facă cetățeanul în această direcție:

  • Toleranță zero pentru corupție – nu există scuze pentru corupție. Promovează acest mesaj.
  • Implică-te în monitorizarea alegerilor, a bugetului localității tale sau al statului, a activităților politicienilor și aleșilor publici.
  • Votează politicieni integri.