Frigărui sau alegeri?

Conform datelor Autorității Naționale a Cetățeniei din România, în martie 2018, existau peste 521.000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu cetățenie românească. În alegerile europarlamentare din 2014, la secțiile de vot din Moldova au ajuns doar 9.558 de cetățeni, aproximativ 2% dintre toți deținătorii de cetețenie. Doar o persoană din 50 a venit atunci să voteze. La prezidențialele din 2016, în turul II, peste 35.000 de basarabeni și-au exprimat dreptul la vot, constituind ceva mai mult de 6%, sau unul din 15 oameni deținători ai cetățeniei române. 

Am întrebat oamenii – astăzi la secțiile de vot și pe parcursul săptămânii pe străzile Chișinăului – ce aleg pe 26 mai – odihnă la frigărui sau stat la coadă pentru a vota, iar împreună cu Președintele Expert-Forum din România, Sorin Ionita, am discutat despre alegerile europarlamentare – de ce este important votul celor din Republica Moldova, din ce motiv ar trebui să ieșim la vot și cum anume Parlamentul European poate influența dezvoltarea țării noastre.

Sorin Ionița

Votul celor din Republica Moldova e la fel de important ca votul oricărui român.

Rezultatele alegerilor europarlamentare

În România!
În Republica Moldova!

Întrebări și răspunsuri

De ce eu ar trebui să refuz un frigărui și să mă duc la alegeri europarlamentare?

Din motive de interes, din motive de onoare, până la urmă și din motivele de a fi respectat ca cetățean. Noi ca basarabeni, avem un interes să fim reprezentați demn în parlamentul european, suntem sute de mii cu cetățenie românească, iar oferta electorală în runda aceasta de alegeri în România este ce-a mai amplă de când am intrat în Uniunea Europeană. Nu va veni o zi când vom putea spune toate partidele sunt conduse de îngeri, totul e clar și transparent și acum putem merge și noi la vot. Alegerile sunt o ocazie când ni se dă cuvântul, iar dacă vrem să fim cetățeni respectați trebuie să profităm de această oportunitate.

În baza căror acte de identitate se poate vota?

Cetățenii români din Republica Moldova vor putea vota utilizând unul dintre următoarele acte: pașaportul simplu, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul electronic, pașaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, cartea de identitate provizorie electornică, buletinul de identitate.