
Doamna Varia primește în fiecare lună o pensie de 1280 de lei. În timp ce minimul de existență calculat de Biroul Național de Statistică pentru 2018 constituia 1574 de lei.
Doamna Varia are 70 de ani, dintre care 30 de ani a lucrat în sistemul medical ca asistentă, moașă și maseuză. În prezent, doamna Varia continuă să lucreze și să ofere servicii de masaj. Face acest lucru de 20 ani, deoarece vrea să trăiască demn și să nu stea la mila nimănui. La începutul acestei „afaceri” câștiga pe zi 40 de bănuți.
Doamna Varia trăiește într-o țară reală – Republica Moldova, într-o localitate reală – Anenii Noi, însă în condiții ireale de viață pentru un vârstnic.
Doamna Varia nu se plânge. Ea a strâns pietre din drum și și-a făcut scările, a adunat nisipul spălat de ploaie și l-a folosit pentru construcții prin casă, și-a făcut sobă ca să nu plătească căldură, și-a deschis cu propriile puteri cabinetul de masaj pentru a supraviețui. În caz că ați uitat, doamna Varia are 70 de ani.

Întrebări și răspunsuri
Pensiile în Republica Moldova?
În Republica Moldova, sunt peste 175.000 de vârstnici ca Varia Rădvan, pensionari care continuă să lucreze după ce au ieșit la pensie. În Republica Moldova sunt peste 550.000 de pensionari care primesc pensie pentru limita de vârstă. În 2018 pensia medie a constituit 1643 de lei, iar minimul de consum calculat pentru 2018 de BNS a fost 1574 de lei. Chiar dacă pare ireal, statul nostru spune că unui bătrân îi trebuie 1574 de lei ca să supraviețuiască lunar. Chiar dacă pare ireal, în Republica Moldova sunt peste 86.000 de persoane care au primit o pensie mai mică decât minimul de consum. Bătrânii sunt obligați să se descurce fiecare cum poate. Iar doamna Varia poate încă foarte multe.
Dubla indexare?
Dacă e indexare, atunci să fie dublă!
Autoritățile folosesc cuvinte frumoase și complicate – indexare, coș de consum, plafonare, minim de existență – pentru a arăta cât de tare măresc pensiile, însă bătrânii rămân doar cu aceste cuvinte și fără suficienți bani pentru existență. Acum 3 luni, în decembrie 2019, în primă lectură a fost votată dubla indexare a pensiilor – 4,8% în aprilie și 4,8% în octombrie 2020. Acum o lună, în februarie, guvernul Chicu s-a răzgândit și a înaintat în parlament alt proiect de lege – 4,8% în aprilie și 3% în octombrie 2020, iar pe viitor – 2021, 2022 – 3% în aprilie și 3% în octombrie. Noua lege poate suna bine, dar se plătește mai rău. O persoană cu o pensie de 1500 de lei va primi în octombrie cu 27 de lei mai puțin decât dacă rămânea legea propusă în decembrie.
Când vârstnicii vor avea pensii suficiente? Când își vor permite să mănânce sănătos și variat? Când vor sta iernile în case încălzite? Când vor avea bani pentru medicamente? Autoritățile nu au răspunsuri. Iar bătrânii continuă să găsească răspunsuri pe cont propriu.