Construcții „pe jumătate” (i)legale!

În fiecare dimineață, în Chișinău, peste 800.000 de cetățeni, locuitori ai capitalei, se trezesc, se deplasează, se plimbă și respiră într-un oraș care crește neîncetat. Crește inclusiv prin apariția „peste noapte” a unor blocuri înspăimântătoare. Sunt ele toate legale? Prezintă pericol pentru locuitori? Le plac chișinăuienilor? Cine se face vinovat de apariția construcțiilor hidoase?

În această ediție a emisiunii “E normal așa?” ne-am propus să aflăm părerea locuitorilor, a unor experți sau persoane implicate activ în domeniu și a copiilor de la centrul educațional EduCentru Râșcani despre procesul de transformare a orașului.

Pentru că orașul Chișinău este tot mai puțin al meu, al tău, al nostru și devine tot mai mult al … construcțiilor semi-ilegale. În ultimii trei ani primăria municipiului Chișinău a eliberat peste 2.397 de autorizații de construcție, iar companiile de construcție au dat în exploatare peste 1.340.800 m2 de spații locative sau echivalentul a 26.816 apartamente de 50 m2.

În ultimii ani, tot mai mulți locuitori ai orașului și-au manifestat nemulțumirea despre modul în care se construiește în capitală. Am avut proteste, petiții, blocarea căilor de acces a mașinilor pe șantiere, apariții media. Mesajul acestor locuitori, fie că e în limba rusă, fie în limba română, e unul și același: în Chișinău construiește cine vrea, unde vrea, cum vrea, cât vrea, iar de suferit au oamenii.

La rândul lor, companiile de construcție afirmă că au toată documentația conform legislației. Unde este adevărul în acest triunghi – primărie, agenți economici, cetățeni? Împreună cu Alexandru Munteanu, președintele Centrului de Urbanism, Vladimir Bolea, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, implicat activ în soluționarea unor petiții ale locuitorilor privind anumite construcții, și locuitorii orașului – adulți și copii, am încercat să găsim răspunsuri la întrebările noastre.

Vladimir Bolea

„Firmele de construcție să nu mimeze desfășurarea discuțiilor publice, dar să informeze locuitorii din apropiere.”

Alexandru Munteanu

„Procedura de obținere a documentelor permisive pentru construcție a fost simplificată.”

Întrebări și răspunsuri

Ce documente sunt necesare pentru desfășurarea lucrărilor de construcție?

Autorizația de construcție este documentul care confirmă că agentul economic a îndeplinit toate normele prevăzute de lege și poate construi legal. Mai mult decât atât, din punct de vedere juridic, toate șantierele trebuie să aibă panoul de informare care conține date despre construcție: cine construiește, în baza cărui act permisiv, termenul de dare în exploatare și durata construcției, datele de contact ale agentului economic.

Ce trebuie să facem dacă lângă noi se construiește un bloc locativ dubios?

În primul rând, trebuie să sesizăm Primăria Municipiului Chișinău și Agenția de Supraveghere Tehnică și să solicităm actele permisive pentru construcție. Dacă se adeverește că în procesul de construcție, agentul economic încalcă limitele prevăzute de autorizație sau nu are autorizație, trebuie să ne adresăm în instanță de judecată cu solicitarea ca aceasta să sisteze lucrările. Pentru a ne asigura că avem susținere publică, este bine să mediatizăm cazul referitor la procesul de construcție, să facem publice numele companiei care construiește, numele fondatorilor companiei, să atenționăm potențialii cumpărători că respectiva construcție nu deține acte permisive sau încalcă limitele prevăzute.